Folkekirken åbner for åndeligt søgende

Dette billede er taget i Salzburg, Østrig. Korset står på toppen af bjerget \"Untersberg\"". Der står \""im kreuz ist heil\"". Jeg har selv taget billedet efter endt vandretur op til toppen af bjerget. Udsigten er mere end fantastisk, og at sætte et kors lige der, med den fantastiske tekst, synes jeg vidner om stor og vigtig tro for dem der har placeret korset der. På det mest mægtige og fantastiske sted. Da jeg stod der på toppen, følte jeg virkelig, at Gud er med mig hvor end jeg går hen. Jeg følte mig meget tæt på Gud på denne bjergtop."

Folkekirken ønsker at imødekomme danskernes spirituelle længsel. Foto: . / Colourbox

relevante temaer

Flere stifter ansætter nu præster, der skal imødekomme danskernes spirituelle længsel. Kirken er nødt til at appellere på nye måder, mener biskopper

Retræter, pilgrimsvandringer og meditationskurser vinder stadig større indpas blandt danskerne. Derfor er flere stifter begyndt at ansætte præster, som skal imødekomme den stigende efterspørgsel efter mere åndelig praksis i folkekirken.

LÆS OGSÅ: Foregangskvinde for spirituel kristendom

I Ribe Stift har man netop ansat Jette Dahl, tidligere sognepræst og åndelig vejleder, som stiftspræst for åndeligt søgende. Hun skal blandt andet arrangere pilgrimsture og meditationskurser. Derudover skal hun være inspirator for stiftets øvrige præster og klæde dem på til at møde de mennesker, som banker på folkekirkens dør.

Vores erfaring er, at der er mange religiøst søgende mennesker, som går folkekirkens dør forbi, fordi vi ikke har haft målrettede tilbud til dem. Med den nye stiftspræst håber vi, at flere søgende mennesker kan blive integreret i folkekirken og opleve, at vi har noget at give dem, siger Elisabeth Dons Christensen, biskop i Ribe Stift.

LÆS OGSÅ: Færre danskere konverterer til buddhisme

I Viborg Stift har de en lignende stiftspræst med fokus på pilgrimsvandringer. Biskop Karsten Nissen erkender, at behovet for at nå ud til de religiøst søgende er blevet større i de senere år. Derfor forsøger hans stift med pilgrimspræsten at lave målrettede tilbud til den gruppe, som søger noget andet end den traditionelle højmesse.

Det er vigtigt, at vi kommer den åndelige søgning i møde. Danskerne har forskellige tilgange til Gud og det åndelige i dag, som man ikke havde på samme måde tidligere, og derfor er det vigtigt, at kirken er til stede i den søgen, siger han.

Også i Roskilde Stift ansatte de tidligere på året en præst, som i en fireårig periode skal åbne kirken blandt andet for åndeligt søgende. Projektet har fået navnet Kirke på vej.

Peter Fischer-Møller, biskop i Roskilde Stift, mener, at det er nødvendigt at appellere på en ny måde til danskerne. Ellers risikerer man, at de blot bliver tilskuere til kirkens tilbud og ikke en aktiv del af dem.

Iben Krogsdal er cand.phil. i religionsvidenskab fra Aarhus Universitet og har blandt andet forsket i moderne danskeres tro. Hun hilser den nye type præster velkommen, fordi de kan være med til at understrege folkekirkens rummelighed og skabe bedre plads til alle. Den dalende tilslutning til kirkens højmesse søndag formiddag er blandt andet udtryk for, at særligt kvinder midt i livet er mere optagede af psykologien og menneskets personlige trosrejse, mener hun.

Samtidig peger hun på, at de nye præstestillinger er et led i forsøget på at nå medlemmerne på nye måder.

Der er en klar tendens i tiden til, at folkekirken søger præster, der skal varetage en specifik funktion for at nå bredere ud til befolkningen. Vi har allerede ungdomspræster, sygehuspræster og fængselspræster, som alle kan noget forskelligt. Alle præster kan ikke være eksperter i at arrangere pilgrimsture og meditationskurser, og derfor er det kærkomment med præster til netop den opgave, siger hun.

marianne.knudsen@k.dk

Marianne Nygaard Knudsen

Født 1986. Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Syddansk Universitet i 2013.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Første Verdenskrig

kr. 25,00 Køb

SKYGGELIV

kr. 199,00 Køb

Den tyske hemmelighed - dokumentarfilm

kr. 179,00 Køb

Bachs mesterværker

kr. 699,00 Køb

TILGIVELSENS BOG

kr. 249,00 Køb

Mød Peter Høeg

kr. 65,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.