Danske pilgrimme fejrer apostlen Jakob

Erna og Erik Damgaard, som holder den gyldne bog og pilgrimsstaven, er ved Bjerregrav Kirke faldet i snak og fortæller om pilgrimsstafetten. Graver og kirketjener Else Iversen lytter. Foto: Foto: Jens Troense.

I dette forår har danske pilgrimme ad Hærvejen båret en særlig Europastafet, som i fællesskab med andre europæiske pilgrimme skal bæres 4000 kilometer

"I pilgrimme bærer pilgrimsstaven frem mod Santiago. I bærer troen på og længslen efter fællesskabet og kærligheden og medmenneskeligheden."

Med de ord sendte pilgrimspræst Anette Foged Schultz i dette forår en gruppe pilgrimme af sted fra krypten under Viborg Domkirke for at deltage i en Europa-stafet, som skal bære Den Gyldne Bog og en pilgrimsstav 4000 kilometer til ære for apostlen Jakob.

2010 er nemlig et jubelår, et helligt år, fordi Jakobs dag den 25. juli falder på en søndag. Over hele Europa bliver Jesu discipel fejret.

Den europæiske pilgrims-stafet startede i Norge i Stiklestad og har passeret Nordens største helligdom, Domkirken i Nidaros. På ski eller sparkstøtting har nordmændene fragtet stafetten frem til kysten og sejlet til Danmark.

Danske pilgrimme har vandret fra Frederikshavn, og nu er stafetten et godt stykke nede i Tyskland på vej mod Santiago de Compostela i Nordspanien. Det er første gang, at der bæres en pilgrimsstafet gennem Danmark. Det sker næste gang i 2021.

Inden for de sidste par år er den gamle pilgrimsvej fra Frederikshavn til Viborg genfundet via studier i gamle papirer og traditioner.

Vil bygge herberg til pilgrimme
"Den gamle pilgrimsvej i Nordjylland går lige forbi vores ejendom Testrupgaard, og i disse år kommer der jævnligt pilgrimme forbi," fortæller Erna Dalgaard.

"Ved Testrup Kirke var der i middelalderen både et lille kloster og et hospital for pilgrimmene. På den måde startede vores interesse."

Hendes mand Erik Dalgaard nikker. Han har ladet traktoren stå en dag for at gå pilgrimstur og bære stafetten.

"Vi byder da jævnligt pilgrimme inden for, og nu snakker Erna og jeg om at indrette en del af den gamle stald som pilgrimsherberg, siger han."

Ægteparret har fragtet pilgrimsstav og bog fra Bjerregrav Kirke til Rødding og Vammen. Undervejs besøger de den lokale kirke og præsten og får et stempel i Den Gyldne Bog. Næste morgen overtager nye pilgrimme stafetten hos sognepræst Jesper Hornstrup i Vammen.

Interessen for at bære stafetten videre ad Hærvejen har været stor. Hver dag har nye folk stået parat til at tage imod og vandre videre ad den gamle pilgrimsrute.

En ny måde at være pilgrim på
Henrik Friediger, Virum, er formand for Foreningen af Danske Santiagopilgrimme og beskriver Europastafetten som en dejlig begivenhed for danske pilgrimme.

"Når man ellers vandrer som pilgrim, er det ofte alene eller måske sammen med ens kære. Det var ganske spændende, at Europastafetten faktisk inviterede til kollektiv vandring. Pilgrimme meldte sig til de forskellige etaper, og der mødte de ligesindede. Ofte var det jo grupper, der vandrede ned gennem Jylland med Den Gyldne Bog og Pilgrimsstaven. Det var en helt ny måde at være pilgrim på, og det var en rigtig god oplevelse. Nye venskaber blev etableret, og der blev fortalt om oplevelser og indtryk. På den måde er der kommet et nyt sammenhold blandt de danske pilgrimme, og det tror jeg, at vi vil kunne mærke i den kommende tid," siger Henrik Friediger.

Tænker ikke på Jakob
Pilgrimspræst Anette Foged Schultz, som sendte Europastafetten afsted fra Viborg, har også selv vandret et stykke af vejen. På trods af at Europastafetten er en fejring af apostlen Jakob, har vandringen for hende ikke noget med Jakob at gøre.

"I den dialog, som jeg har med kolleger i Norden, er helgendyrkelse ikke en del af pilgrimsvandringen. Når vi har genoptaget pilgrimsvandringerne, så er det ikke for at dyrke helgener. Helgendyrkelse hører ikke til i vores samfund. Det handler om samvær og samhørighed med mennesker, et fællesskab mellem mennesker verden over," siger Anette Foged Schultz.