Pilgrimsguide til Vadstena

Den Hellige Birgitta og hendes datters Katarinas sidste hvilested. Foto: Dorte J. Thorsen

Den svenske by Vadstena er målet for mange pilgrimme i Norden. Men hvad finder man som besøgende, når man ankommer til Vadstena? Pilgrimsvandring.dk bringer her en guide

Vadstena. Bare navnet emmer af historie og indre billeder af pilgrimme, nonner, kirker og klostre.

Vadstena i Sverige er også historisk et af de mest søgte pilgrimsmål i Norden. Den lille by ved Vätterns bred har lige siden den svenske helgeninde kaldet "hellige Birgitta" og hendes datter Katarina i slutningen af 1300-årene etablerede en nonneorden med tilhørende kloster tiltrukket mange mennesker, der kommer for at opleve den helt specielle stemning, der er i byen, som nok er lille i størrelse, men som har meget at tilbyde både pilgrimme og alle andre med interesse for kristendom, historie og kultur.

LÆS OGSÅ: Den hellige Birgitta sætter sit præg på Vadstena

Klosterkyrkan
Allerførst er der den store klosterkirke, der er grundlagt af den hellige Birgitta, og som i dag er en del af Svenska Kyrkan og derudover et mål for mange pilgrimsvandringer til Vadstena.

Kirken huser også relikvieresterne af den hellige Birgitta og hendes datter, den saligkårede Katarina. Mor og datter ligger sammen i en kiste dækket af et rødt klæde, der står i kirkens højre side næsten helt oppe ved alteret, men ikke på selve alteret som i katolsk tid.

Klosterkirken har åbent dagligt fra tidlig morgen til en gang i løbet af aftenen. Åbningstiderne varierer, og det samme gør antal af og tidspunkt for diverse gudstjenester, messer og bønner. Men der er et meget rigt kirkeliv i den store kirke, som i løbet af en uge som regel byder på både højmesse, almindelige gudstjenester, pilgrimsmesser, Taizé-bønner og flere daglige tidebønner.

De forskellige gudstjenester, messer og bønner foregår forskellige steder rundt i kirken, der også er i besiddelse af hele to lysglober, flere middelalderstatuer af Birgitta og jomfru Maria og meget mere.

Læs mere om både Klosterkirken og den hellige Birgitta her.

LÆS OGSÅ: Birgitta af Vadstena - en moderne middelalderkvinde

Klostermuseet
I tilknytning til Klosterkirken findes Klostermuseet, som ligger i det gamle nonnekloster på Klosterområdet, hvor også både Klosterkirken og Klosterhotellet ligger. Klostermuseet formidler viden om den hellige Birgittas liv, hendes visioner og åbenbaringer og udviklingen af Birgitta-søstrenes orden i Vadstena. Derudover fortælles generelt om middelalderens klostervæsen og dets store betydning for Sverige, både religiøst, kulturelt og økonomisk.

Læs mere her.

Pilgrimscentrum
Mindre end 100 meter fra Klosterkirken finder man Pilgrimscentrum, som ligger naturskønt med Klosterkirken på den ene side og på de andre omgivet af en masse træer, buske og blomster i den gamle have, som den besøgende er mere end velkommen til at sætte sig ud i. Der er både bænke og borde, så man kan sidde og spise, bede, læse eller tale sammen.

På Pilgimscentrum kan den besøgende også købe noget at spise og drikke, finde bøger, kristuskranse og meget mere at investere i. Man kan også få sig et pilgrimspas, hvis man ikke har det eller et stempel i det pilgrimspas, som man allerede har. Der er også mulighed for at overnatte, besøge kapellet og deltage i diverse gudstjenester og arrangementer som for eksempel Taizébøn.

Læs mere om pilgrimscentrum her.

Birgitta-søstrene
Går man den anden vej fra Klosterkirken langs søen, skal man heller ikke gå længere end 100 meter, før man kommer til de nuværende Birgitta-søstre, som har deres kloster, kirke og gæstehjem beliggende smukt lige ned til Vättern.

Her kan man bo på Gæstehjemmet, besøge klostershoppen og gå til messe i den hvide, moderne kirke flere gange om dagen. Klosteret selv er dog lukket for den besøgende, da Birgitta-søstrene er en lukket orden.

Læs mere om Birgitta-søstrene i Vadstena her.

Vättern og Vadstena Slott
Endelig skal søen Vättern, der er Sveriges andenstørste sø, nævnes. Vätterns mørkeblå vande er nemlig en stor og meget smuk del af Vadstena, foruden at mange pilgrimme går langs Vättern på deres vej til Vadstena.

Kommer man vandrende sydfra, passeres Vadstena Slott, der ligger få hundrede meter fra kirken, og som udover at være en af Sveriges bedst bevarede renæssanceborge også rummer Sveriges Rigsarkiv.

Dertil kommer, at der i den store borggård optrædes med både skuespil og opera om sommeren. Forestillinger, der ofte kan forbindes til netop kristendom, tro og spiritualitet. Vadstena Slott er også sidste station på Klosterleden inden pilgrimsmålet nås i selve Klosterkyrkan.

Læs mere om Vadstena Slott her.

Vadstena by, som den ser ud mange steder i gaderne omkring kirkerne. Foto: Dorte J. Thorsen
Vättern langs Strandpromenaden i Vadstena. Foto: Dorte J. Thorsen
Klosterkirken i Vadstena. Foto: Dorte J. Thorsen
Vadstena Klosterkirke. Foto: Dorte J. Thorsen
Pilgrimscentrum Vadstena. Foto: Dorte J. Thorsen
Pilgrimspas fra Vadstena. Foto: Dorte J. Thorsen
Birgittasøstrenes Gästhem. Foto: Dorte J. Thorsen
Birgittasøstrenes Kirke i Vadstena. Foto: Dorte J. Thorsen
Vadstena Slott. Foto: Dorte J. Thorsen
Aften på Vättern. Foto: Dorte J. Thorsen