Send artiklen "Pilgrimme og kirkefolk bør tale sammen om tro" til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

“Pilgrimme og kirkefolk bør tale sammen om tro”

Jeg drømmer om, at kirkefolk og pilgrimme skal tale sammen og blive inspireret af hinanden. For jeg tror, at de har noget at give hinanden. Og når jeg drømmer allervildest, taler de oven i købet om tro, om troens kilder og dens dybder. De praktiserer tro og skaber livsmod mellem mennesker, skriver sognepræst Elin Skoven. foto: Colourbox.com

Fakta

Citat:

Aarhus Stift afholdt for nylig et
Læs mere
flexblock

Emneord for denne artikel

tro | pilgrimme | kirkefolk | elin skoven
flexblock
Forstør Send Print

Pilgrimmene kan lære kirkens folk at tale om tro på en mere direkte og ærlig måde. Som hverdagskristendom, med alt hvad hverdagen indebærer, skriver sognepræst Elin Skoven

Aarhus Stift afholdt for nylig et nordisk pilgrimsseminar for alle, der er interesserede i pilgrimsvandring. Her diskuterede man blandt andet kirke, mission, tro i bevægelse samt pilgrimsteologi.

Vi bringer her en tale fra seminaret ved sognepræst Elin Skoven, som har erfaringer med at bruge pilgrimsvandring i folkekirken:
Er det muligt at skabe samspil mellem pilgrimme og kirken? Og hvad skal det føre til?

Jeg er præst i et østjysk bysogn, og her står jeg netop mellem pilgrimme og kirke - eller med et ben i hver lejr. For i vores by er der to meget forskellige grupper, som ikke kender hinanden. Der er ikke mange, der både vandrer og går i kirke. Dog er grænserne hen over de seneste år er blevet rykket en lille bitte smule.

Min drøm startede i Italien
Og derfor er også jeg begyndt at drømme, sådan i det stille.I er nu de første, der hører om min drøm - for man må gå forsigtigt frem her i livet.

For mig begyndte det med en studieorlov i 2010. Jeg vandrede på Via Appia i Italien fra en by lidt nord for Napoli til Rom. Ad kostierne gik vi for at besøge vinbønder, se på romerske buer og spise friske citroner. En eksotisk tur blev det, en international tur.

Vi havde det sjovt, og jeg mødte mange forskellige mennesker. Blandt andet en amerikansk ateist, som efter to dages samtale sagde til mig, at han var kommet i tvivl om sin ateisme. Det må være den slags tvivl, man kan kalde guddommelig. Næret af ånden på en sti under fjerne himmelstrøg.

Senere arrangerede jeg vandringer i mit eget sogn (Christians sogn i Fredericia) hvor jeg har været igennem snart 22 år. Ture ved Lillebælt, ved skov og strand i meget smuk natur.

Pilgrimme og kirkefolk bør tale mere med hinanden
Det gik godt, og det betød, at jeg på en måde fik en helt ny menighed. En menighed af vandrere, som jeg ikke normalt ser i vores kirke. Det er jo tankevækkende, og ud fra den erfaring har jeg fået min vision:

Jeg drømmer om, at ”de to menigheder” skal tale sammen og blive inspireret af hinanden. For jeg tror, at de har noget at give hinanden. Og når jeg drømmer allervildest, taler de oven i købet om tro, om troens kilder og dens dybder. De praktiserer tro og skaber livsmod mellem mennesker.

Det betyder, at den menighed, som i årevis har sunget Ingemanns morgensalmer om blomsterne og sneglene og børnene, får naturen ind i rummet på en ny måde - igennem pilgrimmenes fortællinger og deres nærvær.

Vi skal hverdagskristendom ind i kirken
Men ikke kun det, for pilgrimmene skal lære kirkens folk at tale om tro på en mere direkte og ærlig måde. Som hverdagskristendom, med alt hvad hverdagen indebærer. På den måde man taler om det, når man har gået 10 kilometer og slapper af og i bedste fald har glemt sig selv.

Modsat drømmer jeg også om, at pilgrimmene skal spørge lidt ind til kirken og dens traditioner. Være nysgerrige på, hvad det er, der får mennesker til at gå til gudstjeneste et helt liv for eksempel. Nysgerrige på liturgi og kirkeår, på salmer og bønner.

Nysgerrige, mere end kritiske. Vækst ligger jo i at være mere optaget af det man ikke ved, end det man ved!

I Fredericia har vi Danmarks største Fodslawsforening med 278 medlemmer. De er blevet glade for at gå fra kirken, og nu er det dem, der inviterer mig. Og det kan jeg selvfølgelig ikke stå for! De beder om salmesang og andagt- bare de også får en enkelt Gammel Dansk i våbenhuset.

Men af kirkens daglige brugere er der for få med, synes jeg. Mest fordi de er for gamle og ikke går ret langt. Det vil sige, at der er alligevel nogle, der springer ud, også i en sen alder. Benny på knap 70 år er et eksempel. Dette forår har han købt sit første par vandresko og vil med på vores forårsvandring til marts.

Mange magter det bare ikke, og derfor er pilgrimmene nok nødt til at komme i kirkerummet eller i andre fællesrum. Og hvis samtalen så kommer i gang, tror jeg også, at der bliver skabt rum for samtale for lovsang, for bøn og for omsorg.

Det er min drøm.

Elin Skoven er sognepræst i Christianskirken i Fredericia

FACEBOOK: Bliv ven med Pilgrimsvandring.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock

Pilgrimskalender

 • Påskevandring

  Tid: man 21. apr kl. 10.00

  Sted: Rønde

  Arrangør: www.elisabethlidell.dk

  Læs mere

 • Pilgrimsweekend på Den Danske Klosterrute - fra Sørbymagle over Skelby til Næstved

  Tid: Fra fre 02. maj kl. 08.00 til søn 04. maj

  Sted: Brønshøj

  Arrangør: Bellahøj kirkes pilgrimsgruppe

  Læs mere

 • Pilgrimsvandring i Aalborg

  Tid: søn 04. maj kl. 11.30

  Sted: Aalborg

  Arrangør: Gunhild og Peter Grarup

  Læs mere

 • Vandring med Søren Kierkegaard

  Tid: søn 11. maj kl. 19.00

  Sted: Risskov

  Arrangør: www.elisabethlidell.dk

  Læs mere

 • Pilgrimsvandring på Ærø i Bededagsferien

  Tid: Fra tor 15. maj kl. 18.00 til søn 18. maj

  Sted: Marstal

  Arrangør: www.elisabethlidell.dk

  Læs mere

 • Alle arrangementer

flexblock

Stil et spørgsmål

Kategori (vælg en af de nedenstående kategorier) *

*

*

*

NB: Alle felter med * skal udfyldes

flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​