Postkort: I Jesu fodspor

På billedet ses Gitta Bechshøft, der er guide og James Heimann, der er antropolog. I foråret 2014 arrangerede de en pilgrimsvandring ad "Jesus Trail" i Israel. Se flere billeder ved at klikke på pilen til højre. Foto: Privatfoto

Historisk knytter ”Jesus Trail” sig an til den ældgamle pilgrimstradition med at rejse til fods i Mesterens fodspor, skriver pilgrimsvandrerne Gitta Bechshøft og James Heimann

”Men han forlod Nazaret og kom og bosatte sig i Kapernaum ved søen…” (Matt. 4,13). 

Et af de spørgsmål, danske turister og pilgrimme stiller deres guide, når de besøger Israel, er: Hvor gik Jesus? Kan man nu være sikker på, at det var lige ”her”, hvor vi står nu? Hvilken vej fulgte han, da han vandrede omkring i Galilæa med sine disciple?
 
Det er ikke så ligetil et spørgsmål at besvare, nu to årtusinder senere. Landskabet har måske ikke forandret sig så meget, det afhænger jo også af klimaet, men de stenede veje og stier befolkningen fulgte dengang, hvad er der blevet af dem? 

Svaret er, at langt de fleste eksisterer endnu, selvom de største og mest kendte af de gamle handelsveje, som for eksempel Via Maris, for længst er forvandlede til firesporede motorveje, der ikke er særlig ”fodgængervenlige” mere. 

LÆS OGSÅ: Israel åbner pilgrimsrute i Jesu fodspor
 
Historisk knytter ”Jesus Trail” sig an til den ældgamle pilgrimstradition med at rejse til fods. Langsomt og ofte under store strabadser bevægede man sig afsted for at stå, hvor Mesteren havde gået, spist, sovet og prædiket for menneskeskarerne. For selv at blive en levende del af den store fortælling om et enkelt menneske, der ændrede verden for altid.
 
I hundredvis af nordiske pilgrimme har efterladt lidt af sig selv dernede i Det Hellige Land. Sporet er der stadigvæk, og det taler til os med mange stemmer fra mange tidsaldre. 

Hvis man som vandringsmand/kvinde gerne vil følge i Jesu fodspor i dag, hvad gør man da? Hvilke kort skal man anvende, hvilken guidebog kan bruges?
 
Svaret ligger lige for: Drag til Nazaret og lad de lokale arrangører fra ”Jesus Trail” hjælpe dig med at få foden inden for i Det Nye Testamentes verden ved at betræde de veje og stier, som ikke er glemte, men blot ligger lidt længere væk fra turisternes alfarvej. 

De arkæologiske udgravninger, landskabet med de bibelhistoriske stednavne, floraen og faunaen, luften vi indånder og byerne vi sover i, alt sammen bringer det os tættere på den mand, der gik her med sine venner og disciple.

LÆS OGSÅ: Hvor kan man vandre om vinteren?
 
Alene, sammen med et par gode kammerater eller måske som medlem af en gruppe, kan vi nu begive os ud på en vandring, der som en 2000 årig tidslinje er trukket mellem en vældig betonkatedral oppe i Nazaret og ned til en lille fiskerby ved bredden af Genesaret Sø. En vandring hvis åndelige spændvidde og religionshistoriske perspektiv næppe findes noget andet sted i verden.
 
Jesus Trail startede som et privat projekt skabt af to energiske venner; en kristen og en jøde. Begge erfarne vandringsfolk, der allerede i en ung alder har gennemtrawlet den halve jord. 

Rutens længde er cirka 65 kilometer og kan vandres i løbet af fire til fem dage. Med udgangspunkt i Jesu barndomsby Nazaret sendes pilgrimmene afsted enten enkeltvis eller i grupper med en lokalguide. 

Det tydeligt afmærkende spor fører tværs gennem det nedre Galilæas bakkede landskab, ud og ind mellem småbyer, op ad høje bakker, ned i dybe dale og over stejle klippekløfter. 

Ved Genesaret søens bred fortsætter sporet nordover mod Kapernaum, fiskerbyen hvor Jesus boede og havde base, og hvor han udrettede mange af sine kendteste undere.

Jesus Trail’s hjemmeside kan besøges her. Findes også på facebook

Gitta Bechshøft er guide, og James Heimann er antropolog, begge er pilgrimsvandrere. Dette er den første af to artikler fra deres hånd om Jesus Trail i Israel. 

Kort over "Jesus Trail". Foto: Privatfoto
Pilgrimsflokken, der over fem dage gik de 65 kilometer, som "Jesus Trail" strækker sig over. Her fotograferet i Kapernaum. Foto: Privatfoto
Udsigtspunkt på turen, hvor man kan se Genesaret Sø Foto: Privatfoto
Et øjebliksbillede fra turen, hvor Arbel-kløftens profil ses i baggrunden. Foto: Privatfoto